Hvad betyder ergonomi?
Som begreb handler ergonomi om arbejdets organisering og indretning af arbejdspladsen.
Formålet er, at medarbejderen kan udføre sit arbejde effektivt, i en god kvalitet og med en så maksimal komfort som muligt.
Ergonomi er både et produktivitetsfremmende redskab og et redskab til at forbedre arbejdsforholdene – ren win/win.
Vi skal væk fra den oftes benyttede one-fits-all tankegang og i stedet inddrage hver enkelt medarbejder. Dét er vigtigt, for at forbedre arbejdsmiljøet med en forbedret ergonomi. Et godt arbejdsmiljø kan være med til, at sænke sygefravær, nedslidning, samt øge arbejdsglæden.
Andelen af voksne danskere med stillesiddende arbejde er stigende, og nu på omkring 40%. Dertil kommer, at voksne dagligt bruger mellem 3 – 6 timer på stillesiddende aktiviteter i fritiden. Det har konsekvenser for helbredet, i form af øget risiko for kræft, type 2 diabetes, nedsat forbrænding, tab af muskelmasse og forhøjet kolesterol.
Det er vigtigt, at arbejdspositionen kan varieres gennem dagen, så kroppen kan sidde i forskellige positioner og afveksle belastningen.
Suppler f.eks. kontorstolen med en ergonomibold, en BackApp eller en Move Sadelstol. På den måde opnås variation, og kroppen udfordres i nye positioner.
Bevægelse i løbet af dagen er afgørende for ens velbefindende og helbred. Videnskaben har bevist, at man sagtens kan arbejde og lære under bevægelse. Faktisk øges koncentrationen med bevægelse.
Kombiner f.eks. kaffepausen med nogle øvelser, og kom styrket tilbage til arbejdet.
At komme op og stå er sundt for kroppen og giver energi. Det kan dog også give træthed i fødder, lænd, ryg og hofte. Typisk på grund af, at man kommer til at stå i ”låste” positioner. Ved at bruge måtter og balancebrædder aflastes kroppen, samt kroppens balanceevne og koordination styrkes.
Tving dig op og stå ved arbejdspladsen. Efter noget tid kan du ikke undvære at gøre det hver dag.
Vi skal arbejde tæt sammen, dele viden på kryds og på tværs samtidig med, at vi er højeffektive, og ikke laver fejl. Mange kontorlandskaber er skabt ud fra de ønsker. Desværre giver de landskaber en række udfordringer i form af højt støjniveau, unødig vidensdeling, forstyrrelser, koncentrationssvigt og stress.
Lyd kan tæmmes. Mulighederne og løsningerne er mange, og kræver nøje kig på bygningen, materialer, inventar og adfærd.